Предна страна

Соработници и подржувачи 1

logo fioom

logo USAID

gem-za-soros-web

MCETi

SOS-linija

Статистика

Членови : 71
Содржина : 254
Веб врски : 6
Гледања на содржината : 512401
www.regionalencentar.org.mk - Добредојдовте
Тркалезна маса на тема „Улогата на Месните самоуправи во процесот на носење одлуки“ PDF Печати Е-пошта
Петок, 17 Март 2017 11:38

images

На 24.03.2017г.(петок) со почеток во 11:00 часот во хотел Кратис-Кратово, ќе одржи тркалезна маса на тема ”Улогата на Месните и Урбаните заедници во процесот на носење одлуки”.
На настанот се поканети и ќе земат учество: претставници од Министерството за локална самоуправа, Североисточниот плански регион, ЗЕЛС, претставници од Единиците на локална самоуправа, од Центар за развој на локална демократија - Скопје, ЦСИД Форум – Скопје, претставници од Месните самоуправи од 5-те Општини кои беа опфатени со овој проект(Кратово, Крива Паланка, Ранковци, Пробиштип и Старо Нагоричане), како и членови од цивилниот сектор кои работат на оваа тема.
Ова е воедно завршен настан во рамки на проектот „Месните заедници основна клетка во процесот на демократско одлучување“.

 
Преку мобилните оператори VIP-ONE и T-Mobile донирани над 126.000 денари PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 13 Март 2017 13:31

Vedran

Здружението Регионален центар за одржлив развој од Кратово, изразува јавна и огромна благодарност до сите хумани граѓани кои во изминатите неколку месеци донираа средства на име на Ведран Велиновски, херојот кој ги преживеа поплавите на Скопје на 6 Август 2016 година. За таа цел беа отворени броеви за донација на двата мобилни оператори во државата Т-Mobile i VIP-ONE, при што беа собрани 126.500 денари. Во исто време благодарност и до мобилните оператори без чија помош оваа активност немаше да може да се спроведе.

 
Демант и барање за јавно извинување по однос на одржаниот прес на „Стоп операција Сорос“ на 04.02.2017 година PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 06 Февруари 2017 18:11

Почитувани,

Здружението „Регионален центар за одржлив развој“ од Кртово најостро се спротивставува на лагите и невистините кои беа изнесени на прес конференција од страна на групата наречена „Стоп операција Сорос“, одржана на 4.02.2017 г.

Како што беше речено, организацијата била локален штаб на СДСМ и служела за организирање на протестите во Кратово и Скопје. Исто така се вели дека главна цел на организацијата бил да се партизира невладиниот сектор во Кратово, како и дека организацијата е составена од поголем број на други подорганизации, а aктивностите биле спроведувани само во период на изборни кампањи. На оваа прес конференција исто така беше истакнато дека организацијата била формирана и работела исклучително само за потребите на СДСМ и исполнување на определена политичка агенда.

Ги демантираме сите погоре наведени невистини изјавени на самата прес конференција. Потенцираме на неколку клучни факти за нашата организација, кои може јавно да се потврдат и од веб страната, а тоа е дека РЦОР е основан во 2003 со финансиска подршка од КАРЦ програмата на Европската Агенција за Реконструкција. Од тогаш до денес има имплементирано над 30 проекти подржани од различни донатори и во партнерство со многу домашни и внатрешни партнери, меѓу кои и ЕЛС Кратово, преку кои имаме остварено многу видвливи резултати во интересе на Кратово и Североисточниот Регион, за што може детално да се види на веб страната на организацијата.

Повеќе...
 
Седница на Собрание на здружението PDF Печати Е-пошта
Вторник, 28 Февруари 2017 14:57

sobranie 1

На 27.02.2017 година се одржа редовна седница на собранието на здружението, на која покрај Извештајот за работа за 2016 и завршната сметка за истата година се усвои и Програмата за работа за 2017 година. На седницата се дискутираше и околу актуелните случувања и хајката која што се води против цивилниот сектор од страна на таканареченото движење СОС. Заложба, но и единствен е ставот на членовите, дека здружението треба да продолжи без никакви отстапки во насока на остварување на зацртаните цели, мисијата и визијата.

Повеќе...
 
“Учиме, комуницираме и градиме просперитетни мулти–етнички односи во североисточниот плански регион на Македонија PDF Печати Е-пошта
Вторник, 31 Јануари 2017 09:47

Нашето здружение учествува во имплементацијата на проектот на ЗЖ “Спектар“ од Кратово, под наслов “Учиме, комуницираме и градиме просперитетни мулти–етнички односи во североисточниот плански регион на Македонија (Кратово, Липково, Куманово и Старо Нагоричане)“ подржан од Европска Унија и кофинасиран од Шведската Агенција за меѓународна развојна соработка (SIDA), а суб-грантиран од страна на Фондација “Квинна Тилл Квинна“ и Организација на жени „Кумановка“ од Куманово. Основна цел на проектот е: Зголемувањето на свеста и капацитетот на млади луѓе и жени од различна етничка припадност од Северо-источниот плански регион (СИПР) во врска со потребата за комуникација во интерес на мирот, унапредување на меѓуетничките односи и човековите права преку образованието, отворен меѓуетнички дијалог и дебата, дружење и вмрежување.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

EU

logo eu

JoomlaWatch Stats 1.2.8_05-dev by Matej Koval

Visitors

Today: 1
Yesterday: 3
This Week: 7
Last Week: 68
This Month: 91
Last Month: 123Гласај

Дали ви се допаѓа страната